Komposzt Karcsi

komposztáljunk közösen

Nem egy hópehely vagy; ugyanaz a bomló szerves anyag vagy, mint mindenki más, és mi mi mind ugyanannak a komposztnak vagyunk a részei.

Chuck Palahniuk

A lebomlás folyamata

A szerves anyagok lebomlásának két fő résztvevője van. Az első a lebontó élőlények, mint a rovarok, bogarak, atkák és persze én és fajtársaim, a giliszták! Mi mindent elfogyasztunk és a folyamat során felaprítunk minden anyagot és átadjuk a kisebb mikroorganizmusoknak, akik a lebontás második szereplői. Ezek a mikroorganizmusok a baktériumok és a gombák.

Szerves anyagot adagolva a talajhoz fejleszted a talaj szerkezetét (jobb levegőzés és nedvesség áteresztés) és eteted a földben lévő hasznos élőlényeket (ezáltal jobban biztatsz engem és komposztáló társaimat, hogy a kertedben éljünk!)



Lebomlási kör

Jó minőségű komposzt eléréséhez ügyelnünk kell a szén/nitrogén (C/N) arányra, ami 30:1-hez.

Mindenképp jó arányt kell elérni a két elem között, mert fontos nekünk, a kukacoknak és a többi lebontónak is, akik sokkal érzékenyebbek a zárt környezetben.

Szén: durva, száraz és barna hulladékban található, mint pl.: ágakban, száraz levelekben, papírban, kartonokban.

A szénhidrátok (glükóz, cellulóz) energiát nyújtanak a lebontóknak és hővé és szén-dioxiddá alakulnak át.

De a lebontó élőlényeknek nitrogénre és nedvességre van szükségük a növekedésben. Ezért van szükség zöld hulladékra, ami tele van nitrogénnel.

Nitrogén: megtalálható zöld, puha és nedves hulladékban, mint zöldségekben és gyümölcsökben, friss fűben.

A mikroorganizmusok ezt egyszerűen emésztik, sok cukrot és proteint találnak benne, ami segíti fejlődésüket és szaporodásukat. A zöld hulladéknak nincs szerkezete, ezért nem levegőzik rendesen és a víz is bennrekedhet.

Szénhulladékkal kell öszekeverni.

Vissza a lap tetejére

Ez a projekt az Európai Közösség támogatásával valósult meg.

A projekt tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Közösség vagy a Mobilitás véleményét,
mely intézmények felelőssége a projektre nem terjed ki.

Copyright © Raphaelle Saladin, Messzelátó Egyesület